ett riktigt golvhantverk

Börjar med att välja ett tilltänkt mönster efter tycke och smak.

Vi lägger massiva stavar och ädelträtiljor i dom klassiska stilarna och kan även lägga dom häftigaste designergolven.

Gör en förfrågan och boka in en personlig rådgivning och förbesiktning.

Den tidlösa Ekparketten är det självklara valet som passar alla. Med Ekparket har du ett miljövänligt golv som är perfekt i dom flesta miljöer.

Andra ädelträslag som Ask är ljusare än Ek men också ett hårdare material som passar bra i moderna lägenheter med ljusa möbler och där det finns barn. 

Ditt hem är din fristad och den viktigaste platsen i din vardag. Med ett massivt trägolv så har du golv som är lätt att hålla dammfria och rena.

Trägolv är perfekt när du har djur och städar eller om du har barn så är trägolv det bästa alternativet för alergiker och astmatiker.

Ett trägolv med sina mönster blir lätt en del i ditt barns äventyr när de leker och springer på golvet.

Att välja sortering på stavparkett

Standardmått på stavparkett är 16 mm tjock och 68 mm bred samt kommer i längderna 204, 272, 340, 408, 476 och 612 mm.

Rummets yta och golvets design ligger till grund för att välja sortering på golvstavarna och deras dimensioner.

Med olika längder och bredder kan man såga till dom mest skräddarsydda trägolvsdesignerna.

SelectPrime

Små färgskilnader utan kvistar och splintved (ytved), SelectPrime betraktas som minimalistiskt och är elegant vid läggning av stavparkett.


Natursortering

Sorteringen natur är den vanligaste sorteringen och tillåter mjuka färgskilnader. Natursortering tillåter kvistar (upp till 15 mm) och splintved.


Rustic

Färgvariationer och mycket levande.

Rustic tillåter stängda och öppna kvistar upp till 15/30/60 mm samt splintved. Exempel på mönsterläggningar i massiva stavar

Massiv stavparkett i klassiskt fiskbensmönster är i Stockholm den vanligaste mönsterläggningen. Fiskbensparketten ramas traditionellt in med en ram av ett listband och fris. Man kan också välja att ha dubbla listband för en annan inramning.

Parketten kan kompletteras med dekorativa inslag som en dekorlist i listbandet och kompassros i parketten.

Med massiva stavar har man en rad möjligheter att utforma alla möjliga mönster. Till dom traditionella kan nämnas stavparkett i rutmönster.

Ett rutmönster kan antingen läggas diagonalt i rummet, eller centrerat i rummets längdriktning. 

Mönstret ramas in med ett listband och fris, alternativt en ram av tiljor i Ek som geras i rummets alla hörn.Bara fantasin sätter gränserna för vad man kan åstadkomma med stavparkett. Man kan med fördel bygga mängder av olika golv. I Stockholm är det Holländska mönstret med andra mönster och kombinationer som Fransk fiskbensparkett i Chevronmönster eller det bestämda Herkulesmönsteret också populära. Med stavparkett kan man skapa dom vackraste golvhantverken.

Ett fallande mönster i rummets längdriktning. Varje stav läggs på rad med  en utspridd skarvförskjutning  för att uppnå den idag moderna och tidlösa designen. Till skillnad mot det enkla klickgolvet som levereras i 3-stav och tunt slitskikt får här golvläggaren noga lägga det massiva golvet stav för stav med spontfjäder och not följt av en golvslipning och önskad ytbehandling.


Ädelträtiljor

Ädelträtiljor är ekgolvplankor i typen 1-stav massiva trägolv.

Ädelträtiljorna kommer i olika tjocklekar, bredder och längder i massiv 100 % trä och skruvas eller limmas mot underlagsgolvet.

Tiljorna är tidlösa och samtidigt ett modernt allternativ med mycket tyngd i. 

Vida ädelträtiljor i stora rum skapar en illusion av att rummet är större och samma gäller vid smalare tiljor i mindre rum.

Tiljorna kommer i olika sorteringar och kan även beställas färdigbehandlade, fasade och med en ruggad finish.

Med ädelträtiljor kan man även lägga klassiska skeppsgolv som karakteriseras med en gumminåtning i alla skarvar.

Trägolvet behandlas med lack eller olja. Tiljorna kan komma färdigbehandlade. 

Dekorativa inslag, fris och sågad Intarsia

Dom mest slående golvhantverken bjuder på häftiga och dekorativa inslag i golvdesignen. 

Det vanligaste och mest traditionella inslaget när man lägger trägolv som även betraktas som standard är en inramning av golvet med ett listband och fris.

Detta skapar också en illusion av att rummet känns större. Listbandet är 1-stav bred och geras vanligtvis i rummets alla hörn.

Mot listbandet lägger man korta stavar med kortsidan mot listbandet som skapar en fris.

I listbandet har man olika möjligheter att fräsa ner en eller två dekorativa dekorlister i mörka träslag vilket betraktas som elegant.

 

Om man lägger stavparkett i långsmala hallar eller vill ha en modernare prägel på frisramen kan man lägga ett listband som är 2-stav bred och som geras i rummets alla hörn. Man kan också välja att fälla ned ädelträtiljor som frisram mot väggarna. Vi behärskar med stolthet alla designer.

"Rama in golvet mot väggarna med tiljor i ädelträ - krydda golvet med en kompassros"

Intarsia är en Italiensk term för att fälla ner ornamentala mönster i parketten. En kompassros som pekar mot dom fyra vädersträcken är det mest klassiska exempelet på sågad intarsia av golvhantverkare. Många eleganta golv har genom århundraden dekorerats med avancerade ornamentala mönster och inslag i alla tänkbara stilar. Vi fäller gärna ned en kompassros exempelvis vid ett fönster och är öppna för idéer att göra ditt nya trägolv helt unikt.


vi hjälper dig välja ytbehandling

Om vi lägger ett trägolv med stavparkett eller obehandlade tiljor så slipas trägolvet noga och vi ytbehandlar ditt nya trägolv.

Vi erbjuder en rad olika ytbehandlingar och infärgningar att välja mellan men här har vi även några faktorer att ta hänsyn till.

Först och främst handlar det om personlig smak och vilka förväntningar du har på  ditt nya trägolv.

Du kan med ljusa och mörka pigment samt infärgningar skapa vitt skilda karaktärer på golvets design.

Om exempelvis golvet ska se helt naturligt och oinfärgat ut eller om golvet ska oljas in.

De vanligaste ytbehandlingarna är golvlack, hårdvaxolja och ädelträolja.